2014 m. gegužės 6 d., antradienis

Miniatiūrų žaidimas Saga

 Naršydamas po interneto platybes netikėtai susidomėjau miniatiūrų žaidimu "Saga", nors jau kurį laiką ignoravau šio žaidimo reklamas, pasirodo be reikalo :)
 Šį žaidimą išleido kompanija Gripping beast, parašė Alex Buchel iš Tomahawk studios, bet ne tame esmė.

Tai yra istorinių miniatiūrų žaidimas apie tamsius ankstyvuosius viduramžius. Vikingai, normanai, anglo-saksai, anglo-danai, škotai ir daugelis kitų frakcijų kovoja tarpusavyje.
 Šis žaidimas nėra apie grandiozinius mūšius, čia kariaujama nedidelėmis karių grupėmis (20-70 karių). Šioms gaujoms vadovauja visokiausi karo vadai, trokštantys prisiplėšti grobio ir, kad jų žygdarbiai būtų įrašyti į kokią nors herojinę saga :)
  Esu nemažai perskaitęs žaidimų taisyklių, bet kai pradėjau skaityti Saga, tai pirma atėjusi mintis buvo "kur šios taisykles buvo visa mano gyvenimą?" :) Jaučiasi, kad taisykles rašė žaidėjas kitiems žaidėjams, viskas parašyta labai sklandžiai, aiškiai ir paprastai, su lengva jumoro doze.
 Taisykles išmokti yra super paprasta, todėl žaidimas labai tinka žmogui, kuris dar tik pradėjo savo pažintį su miniatiūrų žaidimais.
 Dar vienas pliusas tai kaina. Jei pirkti Greaping beast arba Wargames Factory kompanijų plastikines miniatiūras, tai kaina nesieks ir 200 lt. Kaip miniatiūrų žaidimui tai tikrai nedidelė suma.

 Dabar šiek tiek apie patį žaidimą. Didžiausia naujovė skirianti šį žaidimą nuo kitų panašaus žanro žaidimų, tai yra mūšio lentelė (battleboard) ir saga kauliukai. Kiekviena frakcija turi savo kovos lentelę su tik tai frakcijai būdingom galimybėm, kas įneša tam tikrą istorinę atmosferą, taip pat lentelėse yra ir paprastos komandos, jos daug maž vienodos visose frakcijose.
 Kiekvienai komandai ar galimybei aktyvuoti reikia tam tikros saga kauliuko reikšmės arba kauliukų kombinacijos (vietoje saga kauliukų galima naudoti ir įprastus kauliukus). Aktyvuotas būrys gali judėti, šaudyti arba ilsėtis, ilsėdamasis būrys atsikrato nuovargio žetono. Būrys gali būti aktyvuotas ir du kartus iš eilės, bet tada jis gauna nuovargio (fatigue) žetoną. O įdomiausia tai, kad nuovargio žetonus savo naudai gali panaudoti jūsų priešininkas, pavyzdžiui sumažinti jūsų būrio ėjimą arba priversti pavargusio būrio karius praščiau kautis. Nuovargio sistema įneša į žaidimą visai smagu rizikos faktorių.
 Saga kauliukus generuoja jūsų pačių armiją. Kiekvieno ėjimo pradžioje gaunami kauliukai iš kiekvieno karių būrio, karo vadas duoda 2 kauliukus, heartguard ir warriors karių būriai duoda po viena kauliuką, o levies negeneruoja kauliukų.
 Kuo kariai drausmingesni ir geriau treniruoti, tuo lengviau juos aktyvuoti. Logiška, kad jie lengviau klauso komandų nei prieš kelias savaites pašaukti nedrausmingi valstiečiai :)

 Kariauną sudaryti yra tikrai paprasta, dažniausiai žaidžiama 4 arba 6 tasku armijomis, nors knygoje yra taisykles kaip žaisti  ir 12 tašku armijomis. Už 1 tašką galima nusipirkti vieną būrį karių. Karių yra tik keturios kategorijos:
 -Heartguard: tai profesionalūs, geriausi, ištikimiausi vado kariai. Už 1 tašką galima paimti 4 karius.
 -Warriors: tai paprasti kariai, už 1 tašką galima paimti 8 karius.
 -Levies: tai karo vado į kariuomenę pašaukti valstiečiai. Už 1 taška galima paimti 12 karių.
 -Warlord: pats karo vadas, jis gaunamas nemokamai. Karo vadas yra žaidėjo avataras mūšio lauke, todėl jam žuvus, žaidimas automatiškai pralaimimas.
 Pvz. 4 taškų armija: paimam 2 būrius po 4 heartguard, 1 būrį warriors ir 1 būrį levies, pridedam karo vadą ir viskas! Tokią armiją sudarytų 29 miniatiūros, toks būrys per ėjimą generuotų 5 saga kaliukus :)

  Žaidime naudojami septyni skirtingi scenarijai, todėl mūšiai yra pakankamai dinamiški ir įdomus, tai gali būti kova dėl brastos upėje arba dviejų karo vadų dvikova iki mirties.

 Patį žaidimą greičiau priskirčiau prie pramoginio, su lengvu istorijos ir mitologijos prieskoniu. Į kažkokią labai rimtą istorinių kovų simuliaciją jis tikrai nepretenduoja, tačiau taktinių galimybių ir istorinės to meto atmosferos jame netrūksta.

 Nors pastaruoju metu stengiuosi nepradėti naujų projektų, ir taip turiu krūvas pradėtų ir nebaigtų darbų, tačiau šis žaidimas mane tikrai sudomino, todėl skirsiu jam šiek tiek laiko ir artimiausiu metu planuoju surinkti anglo-saksų gaują. Pirmosios figurėlės jau užsakytos ir keliauja į Lietuvą :)











2 komentarai:

  1. Idomu, idomu, o ten 28mm ? Beje kiek skirtingu tautu? Ir ar cia skaitos skirmishas? Kazkada akis buvo uzkliuvus beklaidziojant nete, seniai galvojau butu idomu 28mm vikingu pasidaryt. Guardas

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveikas, taip žaidimas yra 28mm, tautu šiuo metu yra gana daug:
    Anglo-saxai
    Anglo-danai
    Velsas
    Škotai
    Airiai
    Vikingai
    Jomsvikingai
    Variagai
    Rusai
    Bizantija
    Normanai
    Skrelingai
    Ir greičiausiai dar kažka pamiršau :) Čia skaitosi skirmišas. Mano armija jau keliauja, kai tik gausiu, sudesiu info. Pradek rinkti vikingus, sužaisim :)

    AtsakytiPanaikinti